Ingrédients (pour 4 pers.)
1/2 carotte, coupée en rondelles
1/2 oignon, émincé
400 g de pâtes (non cuites)
150 g de noix de cajou non salées
25 cl de lait végétal non sucré (amande ou soja)
3 gousses d’ail
6 cl de jus de citron frais (4 mesures « cuillère à soupe »)
8 g de sel fin
2 c. à s. de levure de bière en paillettes
1 c. à c. de moutarde de Dijon
poivre noir

chapelure et huile d’olive pour gratiner
paprika doux
Persil pour garnir (optionnel)

Préparation :
Faire cuire les pâtes dans de l’eau salée. Faire cuire la carotte et l’oignon 15 minutes à la vapeur ou bouillir.

Mettre les noix de cajou dans un robot et mixer jusqu’à obtention de miettes, ajouter le lait, l’ail, levure, jus de citron, moutarde, poivre et sel, et mixer à nouveau jusqu’à obtenir une texture lisse.
Ajouter la carotte et l’oignon et mixer bien à nouveau. Goûter pour vérifier l’assaisonnement.

Verser la sauce sur les pâtes (cette sauce est très épaisse et donnera un gratin assez « sec ». Si vous préférez quelque chose de plus onctueux, ajoutez de l’eau ou du lait à la sauce jusqu’à obtenir la consistance qui vous plaît). Bien mélanger, puis verser dans un plat à gratin, recouvrir de chapelure, puis d’un filet d’huile d’olive (mieux, si vous avez, utilisez un spray pour bien répartir l’huile). Sapoudrer de paprika et faire gratiner 30 minutes au four à 180 °C.
Garnir d’un peu de persil fraichement haché et laisser poser 5 petites minutes avant de servir.

Ce gratin peut éventuellement être accompagné de légumes verts ou une bonne salade verte.

Bon appétit !

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Serves approx 4
Ingredients:
400 grams dry/uncooked Macaroni or other pasta
1/2 large carrot, peeled and chopped (about 1/2 cup)
1/2 small onion, peeled and chopped (about 1/4-1/3 cup)
1.5 cups raw cashews
1 cup unsweetened vegetable milk (almond or soja)
3 garlic cloves
6 tbsp fresh lemon juice
2 tsp salt
2 tbsp nutritional yeast
Freshly ground black pepper, to taste
1 tsp mustard

Bread crumbs and olive oil to golden
Freshly chopped parsley, to garnish (optional)
Paprika, to garnish

Directions:
Preheat oven to 180°C. Cook the pasta and set aside.
In a medium sized pot, add the chopped carrot and onion and fill with water until just covered. Bring to a boil and then reduce to low-medium heat. Cook for about 15 minutes until tender. (or steam cook)

Now assemble your cheese sauce. Place the cashews to food processor. Process until a fine crumb forms similar to corn meal. Now add in the rest of the cheese sauce ingredients (milk, garlic, lemon, salt, yeast, pepper, mustard) and process until smooth.
Once the veggies are cooked, drain and add to cheese sauce mixture in food processor. Process until smooth.

In a large bowl, mix together your cheese sauce and drained pasta. Scoop into your casserole dish, sprinkle with the breadcrumb, some paprika powder, and drizzle with olive oil evenly (using a spray could make this step easier).
Bake in the oven for 30 minutes at 180°C.
Sprinkle with freshly chopped parsley and allow to set for about 5 minutes before serving. .

Serve with a side dish of green salad or vegetables.

Note: This is a heavy and drier mac ‘n cheese. If you want it less dry, you might want to add some additional milk or water to the sauce.
source : ohsheglows.com

Bon appétit !

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